Hummus klasyczny
Składniki:
- Ciecierzyca (sucha) – 200 g, lub 1 puszka
- Sezam (biały lub prażony wcześniej na patelni)- 40g lub pasta Tahiti-2-3 łyżki
- Czosnek- 2 lub 3 ząbki
- Oliwa z oliwek – 1 do 3 łyżek
- Sok z cytryny – 1⁄2 szt.
- Kmin rzymski – szczypta
- Sól himalajska lub kłodawska
Przepis:
Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą. Następnego dnia gotujemy nasiona w osolonej wodzie do miękkości (około 2-3 godziny). Ugotowaną ciecierzycę przesypuję do miski (odrobinę wody w której gotowaliśmy ciecierzycę zostawiamy, resztę wylewamy). Pozostałe składniki blendujemy (czosnek, sezam, oliwę z oliwek i kmin) z odrobiną wody pozostałej z gotowania ciecierzycy. Do ugotowanej ciecierzycy przekładamy masę, dolewam sok z cytryny i łączymy składniki blenderem. Doprawiamy do smaku.