Hiszpański kociołek
Składniki (2 porcje):
- Kiełbasa pikantna np. chorizo – 200g
- Oliwa – 1 łyżka
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 1 ząbek
- Papryka – 1 sztuka
- Cukinia- 1 sztuka
- Ciecierzyca gotowana- 200g
- Oregano – 1 łyżeczka
- Passata – 250 ml
Przepis:
Kiełbasę podsmażać na małym ogniu (co chwilę mieszając). Dodać oliwę, pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony na plastry czosnek. Smażyć, aż kiełbasa się wytopi a cebula zeszkli. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię. Doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać, podsmażyć. Dodać bulion chwilę gotować. Dodać ciecierzycę oraz oregano. Wlać przecier pomidorowy, wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut.
Komentarz:
Podawać z pieczywem np. pełnego przemiału
1 porcja to 410 kcal,
- Węglowodany -41 g
- Białko – 18 g
- Tłuszcz -20 g
- WW – 3,4
- WBT – 2,7
- ŁG – 6,9