Hiszpański kociołek

Składniki (2 porcje):

  • Kiełbasa pikantna np. chorizo – 200g
  • Oliwa – 1 łyżka
  • Cebula – 1 sztuka
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Papryka – 1 sztuka
  • Cukinia- 1 sztuka
  • Ciecierzyca gotowana- 200g
  • Oregano – 1 łyżeczka
  • Passata – 250 ml

Przepis:

Kiełbasę podsmażać na małym ogniu (co chwilę mieszając). Dodać oliwę, pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony na plastry czosnek. Smażyć, aż kiełbasa się wytopi a cebula zeszkli. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię. Doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać, podsmażyć. Dodać bulion chwilę gotować. Dodać ciecierzycę oraz oregano. Wlać przecier pomidorowy, wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut.

Komentarz:

Podawać z pieczywem np. pełnego przemiału

1 porcja to 410 kcal,

  • Węglowodany -41 g
  • Białko – 18 g
  • Tłuszcz -20 g
  • WW – 3,4
  • WBT – 2,7
  • ŁG – 6,9

Podobne wpisy