Domowe bulionetki
Bulionetka warzywna
Składniki:
- Marchew – 700 g
- Pietruszka – 200g
- Seler – 1 sztuka
- Cebula – 2 sztuki
- Czosnek – 5 ząbków
- Seler naciowy – 3 łodygi
- Lubczyk – 5- 6 gałązek (z liśćmi)
- Sól kamienna lub morska– 250g
- Imbiru – 5 cm
- Liście laurowe – 2-3 liście
- Ziele angielskie – 10 ziarenek
Przepis:
Warzywa: marchew, pietruszkę, selera obierać i zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w plastry i przypalić na suchej patelni. Pora i kapustę drobno poszatkować i razem z cebulą dodać do wcześniej przygotowanych warzyw. Dodać posiekany lubczyk oraz nać selera. Składniki wymieszać i odstawić na 2 godziny (w międzyczasie zamieszać).
Do warzyw dodać olej, posiekane ząbki czosnku, obrane mięso z kurczaka oraz utarte w moździerzu przyprawy. Podlać rosołem i dusić pod przykryciem przez 40 minut. Odparować nadmiar płynu.
Wszystkie składniki zblendować (aż do uzyskania na gładkiej pastę.
Pastę przełożyć do słoiczków. Zapasteryzować „na sucho” w piekarniku lub przełożyć do plastikowych pojemników i zamrozić.
Przechowywać ok. 3 miesięcy.
Bulionetka mięsna:
Składniki:
- Marchew – 1kg
- Korzeń pietruszki – 500g korzenia pietruszki
- Seler 1 sztuka
- Kapusta biała – ¼ główki*
- Por – 1 sztuka
- Cebula – 1 sztuka
- Lubczyk – 3 gałązki
- Seler – 2 gałązki
- Czosnek – 4 ząbki czosnku
- Rosół drobiowo-warzywny – 600-700 ml
- Mięso drobiowe (udka) – 5 sztuk
- Sól – 250 g
- Pieprzu – ok. 15-20 ziaren
- Liść laurowy – 5 sztuk
- Ziele angielskie – 15 ziaren
- Olej rzepakowy – 50 ml
Przepis:
Warzywa: marchew, pietruszkę, selera obierać i zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w plastry i przypalić na suchej patelni. Pora i kapustę drobno poszatkować i razem z cebulą dodać do wcześniej przygotowanych warzyw. Dodać posiekany lubczyk oraz nać selera. Składniki wymieszać i odstawić na 2 godziny (w międzyczasie zamieszać).
Do warzyw dodać olej, posiekane ząbki czosnku, obrane mięso z kurczaka oraz utarte w moździerzu przyprawy. Podlać rosołem i dusić pod przykryciem przez 40 minut. Odparować nadmiar płynu.
Wszystkie składniki zblendować.
Pastę przełożyć do słoiczków. Zapasteryzować „na sucho” w piekarniku lub przełożyć do plastikowych pojemników i zamrozić.
Przechowywać ok. 3 miesięcy.