Jajecznica z brokułami i pomidorkami
Składniki:
- Jaja kurze, całe – 2 sztuki
- Brokuły – 1/3 sztuki (200g)
- Pomidor koktajlowy – garść (ok. 8 szt.)
- Sałata zielona -liść
- Masło – 5g
- Przyprawa: pieprz – szczypta
- Przyprawa: sól – szczypta
Dodatkowo:
- Chleb żytni – kromka
Przepis:
Jajka rozbić do miski. Dodać sól oraz pieprz. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć delikatnie pokrojonego brokuła, dodać jajka. Mieszając doprowadzić do ścięcia jajecznicy. Podawać na ciepło z pokrojonym obok pomidorem (lub garścią zieleniny) oraz chlebem.
1 porcja to: ok. 366 kcal,
- Węglowodany – 36g
- Białko – 22g
- Tłuszcz – 16g
- WW – 2,8
- WBT – 2,5
- ŁG – 9,5