Łosoś z blachy z batatami i papryką
Składniki:
- Łosoś – 360g
- Batat – 1 szt.
- Papryka – 2 szt. (np. kolorowe)
- Oliwa – 5 łyżek
- Sól, pieprz – szczypta
- Koperek – opcjonalnie
Przepis:
Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C, Bataty umyć i pokroić w kostkę, półksiężyce lub inne kształty. Osuszyć i lekko skropić oliwą, posolić, ułożyć na blasze. Piec 10 min. Następnie przekręcić na drugą stronę. Paprykę, umyć, pokroić w kostkę lub paseczki skropić olejem, posypać delikatnie papryką. Łososia umyć, osuszyć, posmarować oliwą, oprószyć pieprzem i odrobiną soli. Piec kolejne 10 min.
Można podawać z kaszą , dzikim ryżem, czerwonym ryżem.
1 porcja to: ok. 481 kcal,
- Węglowodany – 36g
- Białko – 41g
- Tłuszcz – 18g
- WW – 2,4
- WBT – 3,6
- ŁG – 10