Omlet na słodko
Składniki:
- Jaja kurze, całe – 2 sztuki
- Płatki owsiane – 3 łyżki
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
- Jogurt naturalny (Skyr) – 3 łyżki
- Jabłko – 1/2 sztuki
- Migdały, płatki – 1 łyżeczka
- Rodzynki – 1 łyżeczka
- Przyprawa: sól – szczypta
- Cynamon, mielony – szczypta
Przepis:
Zalej płatki wrzątkiem i zaczekaj 10 minut, aby napęczniały.
Ubij jajka na puszystą pianę, dodaj odsączone płatki, odrobinę soli. Wylej na patelnie, Smaż z obydwu stron.
Dodatkowo:
Na wierzch omleta połóż łyżkę jogurtu, pokrojone jabłko, bakalie, oprósz cynamonem.
1 porcja to: ok. 436 kcal
- Węglowodany – 41g
- Białko – 22g
- Tłuszcz – 21g
- WW – 3,5
- WBT – 3,5
- ŁG – 14