Muffinki wytrawne
Składniki:
- Jaja kurze, całe – 1 sztuka
- Płatki owsiane – 2 łyżki
- Brokuły – 1/4 sztuki
- Cebula – 1/2 sztuki
- Papryka czerwona – 1/4 sztuki
- Czosnek – 2/3 ząbka
- Szpinak – 1/2 garści
- Oliwa z oliwek – 1/2 łyżki
- Oregano, suszone – szczypta
- Przypraw: pieprz – szczypta
- Przyprawa: sól – szczypta
Przepis:
Warzywa posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Jajka ubić na pianę, dodać przyprawy, płatki owsiane (lub 2 łyżki mąki pszennej). Połączyć masę jajeczną z warzywami i napełnić papilotki lub formy muffinkowe. Piec około 20 min w temp. 180 st. C.
1 porcja to: ok. 275 kcal
- Węglowodany – 30 g
- Białko – 9,5 g
- Tłuszcz – 12,5 g
- WW – 2,5
- WBT – 2
- ŁG – 6.5