Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny (IG) to sposób uszeregowania produktów spożywczych względem tego, jak szybko i w jakim czasie po ich spożyciu podnosi się stężenie glukozy we krwi.
W praktyce wygląda to tak, że im wyższy wskaźnik indeksu glikemicznego produktu, tym wyższe stężenie glukozy po jego spożyciu w krótkim czasie.
Każdy produkt spożywczy ma określoną liczbę wyrażoną w %. Im wyższa liczba, tym wyższy indeks glikemiczny. Najwyższy indeks glikemiczny przypisany jest glukozie i wynosi 100%.
Wyróżniamy 3 grupy produktów:
- produkty o niskim indeksie glikemicznym poniżej 55%
- produkty o średnim indeksie glikemicznym w zakresie 55-70%
- produkty o wysokim indeksie glikemicznym powyżej 70%
Która grupa produktów zalecana jest dla osób z insulinoopornością?
Zdecydowanie o niskim indeksie glikemicznym, poniżej 55%. Produkty z tej grupy zapewniają:
- niższe wartości glikemii 2 godziny po spożyciu posiłku
- dłuższe uczucie sytości po posiłku,
- stabilność glikemii
- dobre samopoczucie- bez nagłych spadków energii, uczucia senności, ciężkości po posiłku.
Czynniki podwyższające IG to:
- duża zawartość cukru stołowego w produktach
- niska zawartość białek, tłuszczów i błonnika,
- gotowanie,
- prażenie,
- rozdrabnianie pokarmu,
- obieranie ze skórki,
- oczyszczenie ziarna,
- wysoka dojrzałość owoców.
Ważne: szybkie spożywanie posiłku również zwiększa jego IG.
Do czynników wpływających na obniżenie indeksu glikemicznego zalicza się:
- krótki czas obróbki termicznej
- niski stopień rozdrobnienia pokarmu i przetworzenia
- zwiększoną zawartość białka
- zwiększoną zawartość błonnika pokarmowego oraz kwasów organicznych.
Nie tylko jakość, ale i ilość spożywanych węglowodanów w diecie ma znaczenie. Indeks glikemiczny dostarcza informacji jedynie o ich jakości, to ładunek glikemiczny – o ilości.
Co to jest ładunek glikemiczny produktów i jak go obliczyć?