Ładunek glikemiczny
Spożywane produkty maja wpływ na poziom glukozy we krwi. Szczególną uwagę na dietę powinny zwracać uwagę, zwłaszcza osoby ze zdiagnozowana cukrzycą (bez względu na typ cukrzycy) oraz osoby z insulinoopornością.
Podstawowym założeniem podczas żywienia, przy wymienionych schorzeniach, jest utrzymanie stabilnej glikemii. W tym celu należy kontrolować rodzaj spożywanych węglowodanów. Wykorzystuje się do tego takie narzędzia jak:
- indeks glikemiczny (IG)
- ładunek glikemiczny (ŁG)
Indeks glikemiczny – informuje jak bardzo i jak szybko wzrośnie stężenie glikemii po spożyciu danego produktu.
Ładunek glikemiczny – służy do dokładniejszego określenia jak to co zjemy wpłynie na glikemię. Uwzględnia się w nim szybkość wchłaniania węglowodanów oraz zawartość węglowodanów w porcji
To teraz obliczmy ładunek glikemiczny dowolnego produktu, np: 100g arbuza!
Posługując się tabelami indeksu glikemicznego, owoc ten nie jest wskazany dla osób zaburzeniami metabolizmu glikemii. Jego indeks glikemiczny jest wysoki -72.
Jeśli zjemy 100g arbuza, to ładunek glikemiczny tego produktu będzie wynosił 3,5 – a co to oznacza?
Wyróżniamy 3 grupy produktów:
- produkty o niskim ładunku glikemicznym ŁG < 10
- produkty o średnik ładunku glikemicznym ŁG 10 – 19
- produkty o wysokim ładunku glikemicznym ŁG > 20
To oznacza, że mimo iż arbuz ma wysoki indeks glikemiczny – 72 i nie jest wskazany dla osób z zaburzeniami metabolicznymi glukozy, to spożycie jego małej ilości jest dopuszczalne.
Co powinna uwzględniać dieta dla osób z zaburzeniem metabolizmu glukozy?
- rodzaj węglowodanów
- wysokość indeksu glikemicznego
- wielkość ładunku glikemicznego