Domowe bulionetki

Bulionetka warzywna

Składniki:

  • Marchew – 700 g
  • Pietruszka – 200g
  • Seler – 1 sztuka
  • Cebula – 2 sztuki
  • Czosnek – 5 ząbków
  • Seler naciowy – 3 łodygi
  • Lubczyk – 5- 6 gałązek (z liśćmi)
  • Sól kamienna lub morska– 250g
  • Imbiru – 5 cm
  • Liście laurowe – 2-3 liście
  • Ziele angielskie – 10 ziarenek

Przepis:

Warzywa: marchew, pietruszkę, selera obierać i zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w plastry i przypalić na suchej patelni. Pora i kapustę drobno poszatkować i razem z cebulą dodać do wcześniej przygotowanych warzyw. Dodać posiekany lubczyk oraz nać selera. Składniki wymieszać i odstawić na 2 godziny (w międzyczasie zamieszać).

Do warzyw dodać olej, posiekane ząbki czosnku, obrane mięso z kurczaka oraz utarte w moździerzu przyprawy. Podlać rosołem i dusić pod przykryciem przez 40 minut. Odparować nadmiar płynu.
Wszystkie składniki zblendować (aż do uzyskania na gładkiej pastę.

Pastę przełożyć do słoiczków. Zapasteryzować „na sucho” w piekarniku lub przełożyć do plastikowych pojemników i zamrozić.

Przechowywać ok. 3 miesięcy.

Bulionetka mięsna:

Składniki:

  • Marchew – 1kg
  • Korzeń pietruszki – 500g korzenia pietruszki
  • Seler 1 sztuka
  • Kapusta biała – ¼ główki*
  • Por – 1 sztuka
  • Cebula – 1 sztuka
  • Lubczyk – 3 gałązki
  • Seler – 2 gałązki
  • Czosnek – 4 ząbki czosnku
  • Rosół drobiowo-warzywny – 600-700 ml
  • Mięso drobiowe (udka) – 5 sztuk
  • Sól – 250 g
  • Pieprzu – ok. 15-20 ziaren
  • Liść laurowy – 5 sztuk
  • Ziele angielskie – 15 ziaren
  • Olej rzepakowy – 50 ml

Przepis:

Warzywa: marchew, pietruszkę, selera obierać i zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w plastry i przypalić na suchej patelni. Pora i kapustę drobno poszatkować i razem z cebulą dodać do wcześniej przygotowanych warzyw. Dodać posiekany lubczyk oraz nać selera. Składniki wymieszać i odstawić na 2 godziny (w międzyczasie zamieszać).

Do warzyw dodać olej, posiekane ząbki czosnku, obrane mięso z kurczaka oraz utarte w moździerzu przyprawy. Podlać rosołem i dusić pod przykryciem przez 40 minut. Odparować nadmiar płynu.
Wszystkie składniki zblendować.

Pastę przełożyć do słoiczków. Zapasteryzować „na sucho” w piekarniku lub przełożyć do plastikowych pojemników i zamrozić.

Przechowywać ok. 3 miesięcy.

Podobne wpisy