Kotleciki pieczone z pietruszką
Składniki:
- Mięso wołowe, mielone – 2 szklanki (200g)
- Jaja kurze (całe) – 1 sztuka
- Czosnek – 1 ząbek
- Pietruszka, liście – 2 łyżeczki
- Ser typu „Feta” – 1/4 kostki (50g)
- Przyprawa: pieprz – szczypta
- Przyprawa: sól – 1 szczypta
Dodatkowo:
- Kasza gryczana – 1/4 woreczka (25g)
Przepis:
Kaszę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Mięso wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, jajkiem, ziołami. Formułować kulki i do każdej włożyć kostkę sera.
Na blasze położyć papier i układać kotleciki. Piec 15-20 min w temp. 180 st. C
Podawać z kaszą.
1 porcja to: ok. 539 kcal,
- Węglowodany – 21g
- Białko – 57,5g
- Tłuszcz – 25,5g
- WW – 1,6
- WBT – 4,4
- ŁG – 8,5