Hummus klasyczny

Składniki:

  • Ciecierzyca (sucha) – 200 g, lub 1 puszka
  • Sezam (biały lub prażony wcześniej na patelni)- 40g lub pasta Tahiti-2-3 łyżki
  • Czosnek- 2 lub 3 ząbki
  • Oliwa z oliwek – 1 do 3 łyżek
  • Sok z cytryny – 1⁄2 szt.
  • Kmin rzymski – szczypta
  • Sól himalajska lub kłodawska

Przepis:

Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą. Następnego dnia gotujemy nasiona w osolonej wodzie do miękkości (około 2-3 godziny). Ugotowaną ciecierzycę przesypuję do miski (odrobinę wody w której gotowaliśmy ciecierzycę zostawiamy, resztę wylewamy). Pozostałe składniki blendujemy (czosnek, sezam, oliwę z oliwek i kmin) z odrobiną wody pozostałej z gotowania ciecierzycy. Do ugotowanej ciecierzycy przekładamy masę, dolewam sok z cytryny i łączymy składniki blenderem. Doprawiamy do smaku.

Podobne wpisy